Slovensko malo vlani jeden z najúspešnejších turistických rokov

13.03.2014 Bratislava

Bratislava 13. marca (TASR) – Cestovnému ruchu na Slovensku sa vlani darilo najlepšie za posledných päť rokov.

Celkový počet turistov prekročil hranicu 4 miliónov, čo sa od 90. rokov podarilo dosiahnuť len raz, a to v predkrízovom roku 2008. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave o tom informovali zástupcovia Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR.

"Vlani navštívilo Slovensko celkovo 4.048.505 turistov, čo predstavuje nárast o viac ako 7 %. Je to najvyšší počet, aký sme v posledných piatich rokoch zaznamenali. Navyše, mierne sa zvyšuje aj priemerný počet nocí, ktoré u nás trávia. Potvrdzuje sa, že naša aktívna práca prináša konkrétne výsledky a Slovensko sa stáva v očiach turistov čoraz zaujímavejšou destináciou," zdôraznil štátny tajomník rezortu dopravy František Palko.

Záujem o dovolenku na Slovensku rástol minulý rok u zahraničných aj u domácich návštevníkov. Celkovo prišlo vlani na Slovensko viac ako 1,6 milióna turistov zo zahraničia, čo predstavuje medziročný nárast o 9,3 %. Najviac ich prišlo z Česka, Poľska a Nemecka. Nasleduje Ukrajina, u ktorej rezort doteraz nezaznamenával výraznejší prírastok. "Na Slovensko prišlo vlani až o 100 % viac Ukrajincov ako v roku 2012," priblížil Palko.

Základom cestovného ruchu v SR sú však aj naďalej domáci turisti, ktorí tvorili takmer 60 % klientely. Svoju dovolenku trávilo vlani na Slovensku celkovo viac než 2,3 milióna Slovákov, čo je medziročne viac o 5,9 %.

Nárast počtu turistov sa podľa Palka prejavil aj v náraste príjmov. Príjmy z aktívneho zahraničného cestovného ruchu za uplynulý rok dosiahli vďaka medziročnému nárastu o 7,6 % takmer 2 miliardy eur. Rezort podniká viaceré kroky, aby tento trend udržal aj v budúcnosti. Ide napríklad o rozvoj destinačného manažmentu či dotácie pre rozvoj cestovného ruchu. "Kľúčovým je z môjho pohľadu aj zvyšovanie kvality poskytovaných služieb," uzavrel Palko s tým, že ministerstvo podpísalo minulý týždeň v Nemecku kontrakt na zakúpenie licencie na zavádzanie systému kvality.
 

Vyberte región